afscheid en een nieuw begin

afscheid en een nieuw begin

De maand februari is net begonnen. De maand die in het teken staat van het afscheid nemen en van een nieuw begin. Als ik denk aan haar afscheid, dan moet ik wel iets meer dan een paar traantjes wegpinken. Afscheid nemen is niet leuk. En juist deze maand moet ik ook denken aan het afscheid dat ik heb moeten nemen van haar kleine broertje en mijn kleine mannetje, al heeft zij haar broertje nooit gekend.
Afscheid, ik vind het zo lastig. En wil er éigenlijk niet te veel bij stil staan, liever denk ik aan het nieuwe begin. Afgelopen week kwam er iemand van haar nieuwe school kijken en wat schreef ze een mooi en warm verhaal over ons mooie meisje
‘Een lieve, zachte meid met een prachtige bos haar! Ze ligt goed in de groep, leerlingen uit haar klas spreken haar aan, vragen of ze ook mee wil doen (met een gek hoedje opzetten). Ze doet dan ook enthousiast mee. We gaan met zijn drieën naar de ruimte waar de klasse assistent altijd met Loïs werkt. Loïs rent snel naar binnen, doet de deur dicht en gaat op de juffenstoel zitten. Dit spelletje doet ze vaker. Op de weg terug naar de klas zie ik ook wel wat ondeugends in haar ogen glimmen, mooi om te zien.’
En ja dat lieve en zachte, maar ook dat ondeugende dat herken ik wel en wat een fijne positieve manier van ons meisje beschrijven. Wat ben ik trots op ons meisje en ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat het nieuwe begin wel goed gaat komen. Wat heeft ze het in de afgelopen vier jaren goed gedaan! Ze blijft haar vriendinnen gelukkig nog wel zien, want een keer in de maand heeft ze een terugkomdag. Dat maakt het afscheid misschien iets minder lastig. Al is het denk ik ook meer iets dat mama lastiger vindt. Vlak voor het vertellen van haar afscheid in de klas had ze samen met haar beste vriendinnetje het boekje gelezen die ik samen met haar schreef over haar komende afscheid. Ze gaf haar vriendinnetje een dikke knuffel toen ze zag dat die het niet leuk vond. En dat knuffelen dat ga ik zelf ook maar extra veel doen. En ook m’n tranen maar gewoon laten gaan, want afscheid is en blijft niet leuk, maar zonder afscheid, is er geen goed nieuw begin.

3 gedachten over “afscheid en een nieuw begin

  1. Wat bijzonder en liefdevol hoe jullie door deze transitie heen gaan.
    Wat mooi ook dat er een terugkom dag is afgesproken, ruimte om terug te kijken en om te groeien.
    Sterkte met het enorme gemis van je kleine mannetje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *