afscheid juf en eigen afscheid vertellen

afscheid juf en eigen afscheid vertellen

‘Zal mama jouw handje omtrekken? Dan kunnen we samen iets moois maken voor jou juf die binnenkort weg gaat. Een stage juf bij ons dametje in de klas neemt namelijk binnenkort afscheid, omdat haar stageperiode voorbij is.

Afscheid gaat ons meisje binnenkort ook nemen van de kinderen uit haar klas en haar vriendinnetjes. Pfff, dat vind ik wel lastig hoor. Helemaal als ik haar zo zie genieten samen met andere kinderen of wanneer ze lekker bezig is met de klasse assistentes. Ik merkte bij mezelf ook wel dat ik het lastig vond hoe ik het haar nu precies moest gaan vertellen. Wat zou ze wel begrijpen en wat niet? En wanneer is dan het juiste moment? Te ver van te voren is niet handig, maar te lang wachten ook niet, want het is ook wel fijn om haar aan het idee te laten wennen.

En ineens bedacht ik me dat het moment dat we samen een afscheidscadeautje maakte voor haar juf wel een mooi moment zou zijn om haar ook te vertellen dat ze binnenkort naar een andere school gaat. ‘Juf is straks niet meer jou juf en gaat met andere kinderen werken, jammer he? Ze gaat dan weg. Lois mag over een tijdje ook naar een andere school. Je mag dan met de bus naar school. Het duurt nog wel eventjes, want het is pas na de voorjaarsvakantie.’ Zo deed ik een poging om het haar te vertellen. “heel leuk, nieuwe sool, yes met bus en yes vakantie’ was haar reactie. Fijn dat ze zo positief reageerde, maar ik vermoed dat ze nog niet helemaal begrijpt wat er precies gaat gebeuren. Dat geeft ook niet, het is een begin van haar laten wennen aan een verandering. Toen ze die avond naar bed ging vertelde ze aan haar vader ‘papa, Lois nieuw sool, heeel leuk… samen met Nicky (niet echte naam van vriendinnetje) naar nieuwe school.’ ‘euhm, ik vind het wel slim bedacht, dan hoef je geen afscheid te nemen van je liefste vriendinnetje, maar helaas gaat zij niet mee.’ Dat hadden we haar al direct duidelijk gemaakt. Ze keek een beetje beteuterd, maar ging er verder niet op in.

Binnenkort gaan we samen een verhaaltje en een boekje maken over afscheid nemen, om haar zo aan het idee te laten wennen dat ze na de voorjaarsvakantie naar een andere school gaat. Samen gaan we ook de traktatie maken, zodat we er ook dan weer samen mee bezig zijn.

Hoe heb jij de overgang naar de andere school samen met je kind aangepakt?

Weer een nieuw avontuur dat binnenkort gaat beginnen samen met ons bijzondere meisje. Ik merk dat ik het als moeder spannend vind, maar probeer dat gevoel er maar gewoon te laten zijn. En samen een mooie periode op een fijne en positieve manier af te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *