de upside van down

Ik weet nog goed dat ik in in de kraamweek van onze jongste dochter vaak met het boek ‘de upside van down’ op schoot zat. Ik bekeek de prachtige foto’s van bijzondere kinderen. Ik droomde dan weg over hoe ons kleine meisje er over een aantal jaren uit zou zien, op wie uit het boek zou ze lijken? Fantaseren en dromen over de toekomst, al maakte ik me ook zorgen. Hoe zal het gaan? Hoe zal het met haar gezondheid gaan? Vlak na de geboorte hoorden ze een klein ruisje bij haar hart, maar dat kon mogelijk nog dichtgroeien. Wel bijzonder dat ik zoveel nadacht over haar toekomst, terwijl ze nog maar net geboren was. Ik maakte me zorgen, en wilde haar het liefst zo dicht mogelijk bij me houden en alleen voor haar zorgen. In de eerste maanden vond ik lastig om alleen met haar naar buiten te gaan, omdat ik geen zin had in vragen of medelijdende blikken, want die waren er helaas genoeg. Thuis zag ik gewoon ons mooie meisje. Als ik naar de ‘boze buitenwereld’ ging, dan zag ik dat ze anders was. Als ik naar het consultatiebureau ging, voor haar prikjes, dan kwam ik daar vaak niet heel blij van terug. Al was ik zelf heel trots op wat ze al wel had bereikt. Door de buitenwereld werd ik vaak weer bepaald dat zij het syndroom van down heeft, maar als ik alleen met haar was zag ik alleen ons mooie meisje en niet het etiketje.

Weer terug naar het boek ‘de upside van down’. Wat een prachtig boek van bijzonder mooie mensen. Dit is voor mij ook een van de redenen waarom ik begonnen ben met deze blog, om te schrijven over de upside van down. Laten zien hoe mooi het bijzondere is, maar ook dat het bijzondere vaak zo gewoon is voor degene die er dagelijks mee te maken hebben. Juist bijzondere mensen laten zien hoe bijzonder het gewone kan zijn, maar voor hun omgeving is het bijzondere van hen soms ook heel gewoon. Gewoon in die zin dat zij niet meer het bijzondere zien, maar de persoon er achter. Zo is onze dochter gewoon Lois. Gewoon en bijzonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *