een definitieve keuze

een definitieve keuze

Pfff. Ik merk dat ik er echt tegen aan zit te hikken om de speciaal onderwijs school te bellen waar we voor hebben gekozen. Dan is het ineens zo definitief.

Als ik ons meisje naar school breng kom ik een andere moeder tegen waarvan haar zoon ook naar speciaal onderwijs gaat. Ik vertel haar dat ik het zo voor me uitschuif om de school te bellen. Ze reageert begripvol en benoemt dat ze het herkend. Juist dat begrip en die herkenning geven me de moed om toch te bellen.

‘Het voelde gewoon zo goed toen we bij jullie door school liepen, ik zag onze dochter daar echt al rondlopen’ zo vertel ik als ze vragen waarom ik voor hun school heb gekozen. En dan bespreken we het instroommoment, het wordt na de voorjaarsvakantie. Dan hang ik op en bel ik als eerste mijn man, om te zeggen dat het nu toch echt definitief is.

En dan… Dan komen toch weer de tranen. Ik laat ze maar komen. Weer een stap gezet in het proces rondom school, maar ook in het leren loslaten van onze mooie meisje.

Ik ben er van overtuigd dat het een goede keuze is en hoop echt dat we haar over een tijdje daar mogen gaan zien stralen. Maar voor nu ben ik gewoon even verdrietig. Verdrietig om dat het bij haar allemaal net even anders gaat. Toch merk ik ook snel dat het goed is. En overheerst de dankbaarheid dat ze naar een school mag gaan waar ze ervaring hebben met kinderen met het syndroom van Down en dat het verder lichamelijk goed met haar gaat en dat ze nog bij ons is.

Dat dit niet zo vanzelfsprekend is besef ik wanneer ik de avond ervoor een berichtje lees dat er weer een meisje van 7 jaar met het syndroom van Down plotseling is overleden. Dat raakt me, zo heftig om je kind te moeten missen. Wat een verdriet en gemis. Ik besluit dan ook ons dametje de komende tijd weer extra veel te knuffelen en haar dicht bij me te houden.

Vlak voordat ik de school belde om de definitieve keuze door te geven, las ik in de overdenking van Ikwonderjou.nl
‘Je bent uniek en buitengewoon waardevol. Ik prijs U, want het is een wonder hoe U mij heeft gemaakt. Alles wat U heeft gemaakt is bijzonder. Ik weet dat heel goed.’

Ja, God heeft ons allemaal uniek geschapen. Ons mooie, bijzondere meisje, ook met haar heeft God een specifiek plan. Ook als ze straks naar een andere school gaat. Dit gaf me ook extra moed om te bellen, waar ze ook naar school gaat, of dat nu dichtbij is of wat verder weg, ze is en blijft ons mooie wonder. En ik hoop en bid dat zij straks na de voorjaarsvakantie mag gaan stralen op haar nieuwe plekje, gewoon zoals ze is.

Gelukkig duurt het nog even voordat het zover is en heb ik er alle tijd voor om te wennen aan het idee, dat het het nu toch echt definitief is.

4 gedachten over “een definitieve keuze

 1. Keuzes, hebben ook met verwachtingen te maken. Tenminste, zo ervaar ik het. Ik wilde graag moeder worden en dat is na heel veel geduld en bidden, toch gebeurt. In je hoofd gaat het plaatje verder en hoop je dat dit of dat gebeurt. Maar wie houden we voor de gek? Alleen God weet precies welk pad we op gaan. Dát loslaten, vind ik bij tijden echt wel moeilijk. Onze kinderen, speciaal en uniek op hun eigen wijze. Zolang ze onder de vleugels van Onze Vader blijven, mag ik erop vertrouwen dat het goed komt. Sinds Aimée de overstap heeft gemaakt naar het VSO, zie ik haar veranderen op een goede manier. Zo zelfstandig, zo goed praten, zo veel meer er zijn in de maatschappij. Het komt goed, alles komt goed.

 2. ‘tblijft buitengewoon, bijzonder en ha ook moeilijk en verdrietig. Een kind dat je meer nodig heeft is moeilijker los te laten. Dat mag er zijn in alle facetten. Ik moet dat ook nog steeds leren.
  Nu ben je soms nog alleen, nu moet je soms nog huilen, en als je weg wilt schuilen, kun je haast nergens heen.
  God is erbij. N dikke knuffel voor ’n dappere mama

 3. Wat heb je dit weer mooi beschreven, zo bijzonder hoe je dit proces deelt.
  Zowel jij als dit bijzondere meisje zijn zo kostbaar.
  Wat ben je toch een mooi mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *