down dag dankdag

Wat zou je doen als je te horen kreeg dat jouw kindje dat in je baarmoeder groeit het syndroom van Down heeft? Zou je dan zeggen: Nee bedankt!

Als ik eerlijk ben, dan vond ik het ook niet makkelijk toen ik vlak na de bevalling hoorde dat onze jongste dochter het syndroom van down heeft. Ik was dankbaar voor de geboorte van ons mooie gezonde meisje, maar dankbaar voor down? Nou nee, ik was onzeker en wist niet wat me te wachten stond.

Down dag dankdag. Vandaag is het 21 maart, wereld down dag.

down dag dankdag 2

 

 

Vandaag vieren we feest. Een feestje voor mensen met het syndroom van down. Zij worden wereldwijd in het zonnetje gezet. En met hen, hun familie en vrienden en mensen die mensen met het syndroom van down een warm hart toedragen.

Wat ben ik dankbaar voor de afgelopen jaren.
Wat heb ik veel van ons bijzondere meisje geleerd. Wat geniet ik van haar. Wat heeft ze veel te geven; juist op de momenten dat ik mij down voel, weet zij me op te vrolijken met een dikke knuffel of een grote glimlach of schaterlach, of als ze heerlijk staat te dansen.

down dag dankdag 1

Ja, ik ben dankbaar voor haar en voor alle mooie mensen die ik door haar heb leren kennen. Andere moeders met een kind met het syndroom van down. Mooie waardevolle kinderen met het syndroom van down. Mooie, pure mensen met het syndroom van down. En daarom is het vandaag down dag: dank dag.

Dankbaar, niet alleen voor mijn dochter, maar voor alle mensen met het syndroom van down. Wat kunnen zij ons veel leren. Als ik dan kijk naar Sjoerd, met het syndroom van down, die de laatste downer mede heeft gepresenteerd. Echt, ik heb zoveel respect voor voor hem en ook voor Eveline! Maar ook trots op Peter Harteveld, toen hij zijn speech voorlas in de tweede kamer, bij de overhandiging van het zwartboek. Ook trots op Daniël, met wie ik samen een bijdrage heb mogen leveren aan het tv programma family live, van family7. Deze aflevering ging over het syndroom van down.

Ja, ik ben dankbaar dat mijn jongste dochter deel uit maakt van de “down kolonie”, zoals Sjoerd dat zo mooi omschrijft in het tv programma de laatste downer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *