down is niet het einde

downsyndroom is niet het einde

Zwakzinnigheid, met name door het downsyndroom, is een aanvaard motief voor een late abortus, aldus Luc Bonneux. Alleen al de term ‘zwakzinnigheid’, is zo niet anno 2018, maar meer een woord uit de jaren ’70. Of wat zeg ik: het lijkt verdacht veel op de woorden die gebruikt werden in de tijd van de Übermensch.

Zwakzinnig, met name door het downsyndroom. Als ik die woorden lees, gaan mijn nekharen recht overeind staan. Hoe kun je überhaupt zo over mensen praten? Ook kinderen met het syndroom van Down zijn gewone mensen, net als jij en ik. Misschien hebben ze wat meer zichtbare beperkingen, maar ook jij en ik hebben onze beperkingen.

Als ik lees dat Luc Bonneux zichzelf omschrijft als ‘een kwajongen die tegen heilige huisjes aan schopt’, dan merk ik dat hij ook in deze column weer flink aan het schoppen is. Alleen ontbreekt bij hem elk respect. Dit respect lees ik wel in de column van Daphne Deckers. Mooi zoals Daphne omschrijft: Toen ik eens bewonderend tegen ouders zei dat er een speciale, sterke ouder voor nodig is om voor een gehandicapt kind te zorgen, antwoordde een moeder: ‘Nee, het is andersom: mijn kind inspireert mij juist om zo’n ouder te worden.’

Dit is voor mij als d-mama wel herkenbaar. Juist van mijn jongste dochter met het syndroom van Down heb ik zo veel geleerd. Dagelijks leer ik nog van haar. Al was ik ook van slag toen ik vlak na de bevalling te horen kreeg dat ze het Downsyndroom heeft. Ik wist niet wat ik moest verwachten en waar ik me op in moest stellen.

Nu, zeven jaar later – en eigenlijk al na een paar maanden – weet ik het: Down is niet het einde. Het is juist een mooi begin. Een begin van een leven waarin je leert waar het echt om draait: liefde. Als ik dan kijk naar mijn jongste dochter, zij kan zo onvoorwaardelijk liefhebben. Zij kan zo intens genieten en leven in het nu. Als ik dan met mijn jongste dochter ben, geniet ik intens van de liefde die zij mij geeft en aan de mensen om haar heen.

 

2 gedachten over “down is niet het einde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *