Een arm om je heen

‘Teerd’ zegt Lois terwijl ze me een handje geeft. In haar andere hand heeft ze een envelop, die ze net van de deurmat had opgeraapt.
‘Ja, als je jarig bent krijg je vaak een kaartje, dan ben je blij en zeg je gefeliciteerd, maar soms krijg je ook een kaartje als je verdrietig bent. Weet je nog dat mama verdrietig is omdat ons babytje niet meer in mama’s buik leeft, maar nu bij de Here God in de hemel is?
‘Baby, niet buik, hemel, God.’ Ik zie haar nadenken terwijl ze deze woorden hardop uitspreekt. Ineens begrijp ik waarom ze eerder die week zo boos op me werd terwijl ik verdrietig was. Ik las op dat moment een kaartje met een bemoedigende tekst waardoor ik geraakt werd.
Nu snap ik dat ze me niet begreep, je gaat toch niet huilen als je een kaartje krijgt, nee dan ben je blij.
Fijn dat ik haar nu beter begrijp waarom ze afgelopen week zo reageerde.
Dankbaar ben ik ook voor haar en onze oudste dochter. Hoe moeilijk deze periode ook is, nadat we op de tweede echo geen kloppend hartje meer konden zien, zij helpen mij juist in deze moeilijke periode.┬á Door dat ik voor ze mag zorgen en er voor ze mag zijn en ook de ‘gewone’ dingen te blijven doen. Dit helpt me om niet helemaal in het verdriet te blijven hangen. Al zeg ik soms ook eerlijk dat mama verdrietig is. Verstoppen heeft namelijk geen zin, ze voelen het toch haarfijn aan als ik verdrietig ben.

Ik merkte dat ik het vooral moeilijk vond om het aan mijn oudste dochter te vertellen dat ze toch geen broertje of zusje kreeg. De avond er voor vroeg ze me nog: ‘mam, als de baby er is, mag ik het dan een flesje geven? De poepluiers mag u dan verschonen’, Het aan haar vertellen vond ik echt moeilijk. Ik wilde haar beschermen en geen verdrietige dingen vertellen of haar verdrietig maken.
Toch heb ik het haar verteld en gezegd dat ik het zelf ook niet begreep en boos, verdrietig en teleurgesteld was. Ik merkte bij haar dat ze het eerst even moest laten landen. Maar na een half uurtje kwam ze naar me toe en gaven we elkaar een dikke knuffel. Samen met haar zusje geven we elkaar op moment regelmatig een echte meiden knuffel. Heerlijk om zo hun armen om me heen te voelen, juist in deze periode.

4 gedachten over “Een arm om je heen

  1. Kreeg kippevel bij het lezen, zo mooi verwoord.
    Ikzelf ben in maart gecuriteerd nadat er geen hartaktie meer was, probeer er ook niet in te blijven hangen, maar heb nog regelmatig dat ik boos, verdrietig en het onrechtvaardig vind, maar als ik dan kijk naar onze zoon(DS) en dochter, voel ik mij ook weer heel rijk en gezegend.

    1. Wat fijn dat als je naar je zoon en dochter kijkt dat je je rijk en gezegend voelt. Best lastig soms om niet in je boosheid en verdriet te blijven hangen, maar die emoties zijn heel begrijpelijk en mogen er ook zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *