geen ernstige aandoening een verrijking

‘mama, mama, kijk’ hoorde ik een vrolijk enthousiast stemmetje. Ik zag dat het mijn jongste dochter was die iets in haar hand vasthield. Wat was het? Oh, een mooie foto van haar zelf samen met vriendinnetjes uit haar klas. De foto was gemaakt tijdens een kinderfeestje.

De dag ervoor hadden we samen ook al foto’s gekeken. Rond de verjaardagen van de kids kijken we vaak samen naar de babyfoto’s en de foto’s van de afgelopen jaren. Wat kan ik daar van genieten om samen foto’s te kijken. ‘mama, kijk, baby’. Heerlijk om haar enthousiaste reacties te horen en zien bij het bekijken van de foto’s.

Bij het bekijken van haar babyfoto’’s komen er wel tegenstrijdige gevoelens naar boven. Aan de ene kant de blijdschap en aan de andere kant de onzekerheid. De kraamtijd van haar was namelijk niet helemaal zoals ik had gehoopt. Na een snelle bevalling en een uur heerlijk genieten van onze jongste spruit, kwam daar ineens vanuit het niets de vraag van de verloskundige: ‘zien jullie iets?’

geen ernstige aandoening

En ja, dan zal er wel ‘iets’ zijn. Ik zag het niet, ik zag alleen ons mooie meisje. Met dat ik de vraag hoorde dacht ik ook direct wat dat ‘iets’ ook zal zijn, ze hoort bij ons en ik zal haar beschermen en geven wat ze nodig heeft. Ze is ons mooie dametje!

Dan lees ik in de krant, dat dat ‘iets’ een ernstige afwijking is. Een uur na de bevalling kregen we te horen dat onze jongste dochter het syndroom van down heeft. Is dat een ernstige afwijking? Nee, absoluut niet.

Een verrijking juist van mijn leven als moeder en van ons gezin. Wat heb ik in de afgelopen jaren veel van haar geleerd en elke dag leer ik nog van haar. Zij weet te leven in het nu, te genieten en haar emoties er gewoon laat zijn. Puur en echt. Daar kan ik echt een voorbeeld aan nemen.

NIPT

Op 1 april werd onze mooie jongste dochter geboren. Nee, dat is geen grapje. Wat helaas ook geen grap is,  is dat de NIPT test vanaf 1 april 2016 wordt aangeboden aan alle zwangere vrouwen in Nederland. Wat zal dit betekenen voor de toekomst van mijn dochter? Wat zal dit betekenen voor de mensen met het syndroom van down in Nederland? Hoe zal de informatie verstrekking zijn voor vrouwen die zwanger zijn van een kindje met het syndroom van down? Krijgen ze wel eerlijke informatie?

Het maakt me boos en verdrietig wanneer er over het syndroom van down gesproken wordt als een ernstige aandoening. Ik probeer dit los te laten en een voorbeeld te nemen aan mijn prachtige dochter en gewoon van haar te genieten.

2 gedachten over “geen ernstige aandoening een verrijking

  1. Jullie dochter is zo’n kostbaar geschenk van Gods liefde, ik geniet als ik lees hoe je over haar schrijft, ik zie haar bijna voor mijn ogen, dansend, stralend.

    1. Dank je wel Danielle. Wauw, mooi zoals je dat zegt/schrijft: dansend en stralend! Ja, dat is ze inderdaad. Door jouw woorden ga ik vanmiddag weer extra van haar genieten! Genieten van Gods geschenk aan ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *