Ik ben gewoon Lois en ik doe mee

Op de postercampagne van wereld down dag 2018 staat: Ik ben gewoon Lois en ik doe mee. Dit doet me denken aan een opmerking van een jongetje uit haar klaar: ‘Is Lois gehandicapt? Wat is dat eigenlijk? Nou, voor mij is ze gewoon Lois,’

Wat kan ze er toch van genieten als ze naar school mag, vooral als ze verkleed naar school mag vanwege een letterfeestje. Op moment is ze erg met letters, woorden en zinnen bezig. Dit bleek ook wel tijdens de laatste studiedag. Zelf was ik nog boven, maar ik hoorde haar al ‘koekje nee, boteham, nee, pankoek, ja!!’ Ze was druk bezig met het maken van een zin. Ik deed de kamerdeur open en zag op de tafel de zin staan: ‘Lois gaat pannenkoek eten’. Triomfantelijk zat ze er naast en zei ze tegen me: ‘mam, pankoek eten’. Dat stralende koppie kon ik uiteraard niet weerstaan en om haar te belonen voor het maken van de zin zijn we die middag samen pannenkoeken gaan bakken en hebben we ze heerlijk op gesmikkeld. Zowel op school als thuis zijn we actief bezig met Leespraat. Dat is een methode waarmee kinderen met het syndroom van down leren praten door te lezen. Ieder weekend maak ik een kort verslagje met een paar foto’s en een verhaaltje, zodat Lois makkelijke in de groep kan vertellen wat ze heeft gedaan in het weekend.

Ik ben Lois en ik doe gewoon mee

Zo fijn om te zien hoe ze meedraait in de klas binnen het regulier onderwijs. Ze heeft echt haar plekje gevonden. Voor de kinderen is ze gewoon Lois. Lois doet gewoon mee. Al gaat het op sommige punten soms net even anders, en krijgt ze extra ondersteuning van een klasse assistent. Ze geniet er enorm van om naar school te gaan en gewoon mee te doen. Dat vind ik het belangrijkste. Genieten dat doe ik ook thuis als we samen boekjes lezen: Jip en Janneke, Poeh Beer, Frozen. Of samen liedjes zingen. Favoriet is op moment het abc lied. Zo schattig om te zien en te horen hoe zij zo goed mogelijk de letters uitspreekt. Terwijl ik deze blog schrijf hoor ik haar ineens roepen: ‘em’. En als ik op het TV scherm kijk zie ik inderdaad de letter m op het scherm staan. Dat ze op moment zo met letters, woorden en zinnen bezig is kun je ook terugzien op haar rapport. Ze scoort goed op beginnende geletterdheid. Niet dat het iets uitmaakt hoe ze het doet, als ze maar goed in haar vel zit en het naar haar zin heeft. Ik ben dan ook super trots op haar. Gewoon omdat ze is wie ze is.

‘Ik ben gewoon Lois en ik doe mee’ is dan ook zeker van toepassing op onze bijzondere, maar ook zo gewone meisje. Onze lieve jongste dochter. Genieten is het van en met haar en daarom vieren wij morgen wereld down dag en doen wij weer twee verschillende sokken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *