knuffelend kerstengeltje

knuffelend kerstengeltje

 

knuffelend kerstengeltje

Laat het kerst zijn, laat het feest zijn’. Heerlijk om ons dansende kerstengeltje op deze muziek te zien dansen, wat kan ik daar van genieten. Om vervolgens wanneer ze is uitgedanst samen te knuffelen. Samen boekjes te lezen op de bank en nog meer te knuffelen. Tijdens deze donkere dagen van het jaar geniet ik er echt van om het binnen gezellig te maken en samen leuke dingen te doen.

 

En toch, soms word ik ook geraakt in mijn verdriet als ik haar zie dansen. Op zo’n moment vind ik het gewoon confronterend en maakt het me verdrietig dat ze het syndroom van down heeft en het bij haar anders gaat. Dan hoor ik en zie ik wel dat ze blij is, maar dan komt het niet bij mij binnen. Al moet ik eerlijk zeggen dat het niet alleen het verdriet is omdat zij anders is, maar ook het gemis van haar broertjes en zusjes waar ik tijdens mijn zwangerschappen afscheid van heb moeten nemen, wat me verdrietig maakt, juist in de donkere dagen voor kerst. Als ik verdrietig ben, dan wil ik even niet denken aan kerst en al helemaal niet aan een feest, dan mis ik mijn andere kinderen gewoon zo. Ja, juist met kerst kan dat gemis zo sterk zijn. Daarom wil ik juist rondom kerst jou laten weten dat ik aan jou denk, wanneer jij een kindje of een andere dierbare zo mist.

Als ik mijn verdriet er gewoon laat zijn, en mijn tranen even laat gaan, dan merk ik wel dat ik weer meer ruimte krijg. Dan kijk ik naar ons dansende kerstengeltje en kan ik wel weer van haar genieten. Al dansend samen met haar, denk ik aan onze andere kinderen die ik zo mis. En wat is het dan juist na zo’n moment van mijn verdriet er laten zijn, en het samen dansen elkaar een extra dikke knuffel te geven. Knuffelen, wat geniet ik daar van.

Knuffelend kerstengeltje

Al knuffelend met mijn dametje, zie ik bij de post een brief en lees ik ‘als ik bang was, miste ik mama’s knuffels. Ik lees verder in de brief van Vluchtelingenwerk Nederland. Wat lijkt me dat vreselijk als je als moeder je kinderen moet missen omdat ze nog een land zijn waar het niet veilig is. Ik zie het dan ook voor me, als ze weer herenigt worden op Schiphol en ze elkaar helemaal plat knuffelen. Ik gun het de mensen die al zoveel hebben meegemaakt dat ze weer herenigt worden en daarom  vandaag een week voor kerst een oproep om te geven aan Vluchtelingenwerk speciaal voor vluchtelingenkinderen. Zodat ze weer kunnen genieten van de knuffels van hun familie.

Zelf ga ik genieten van mijn knuffelende kerstengeltje en haar samen met haar grote zus met kerst extra knuffelen, omdat ik zo dankbaar ben dat wij samen zijn en kerst met familie kunnen en mogen vieren.

Fijne kerstdagen!

 

1 gedachte over “knuffelend kerstengeltje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *