liever bijzonder dan perfect

Vrijheid, ze lijkt vaak zo gewoon, maar is dat zeker niet. Ze is iets bijzonders. Als ik nadenk over de gruwelijkheden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen die er in deze tijd zijn in Syrië en andere delen van de wereld, dan word ik daar stil van. Als gezin waren we daarom op 4 mei om acht uur twee minuten stil, ook Loïs. Ook al begrijpt ze nog niet alles, ze was wel onder de indruk. ‘Koning’ zei ze toen we de koning een krans zagen leggen. Bij het Wilhelmus zong ze op haar manier mee.

Stil word ik er van wanneer ik denk aan de mensen met een handicap die leefden in de tijd van de tweede wereld oorlog, de vergeten groep worden ze wel genoemd. Ik lees hierover het volgende: De Duitsers wilden louter gezonde mensen in hun ‘rijk’. Aktion T4 was een programma van de Duitsers dat zij in 1939 lanceerden om gehandicapten te steriliseren of om te brengen. Al voor de oorlog werden er in Duitsland en Oostenrijk tienduizenden gehandicapten in instituten omgebracht. Deze handelswijze werd tijdens de oorlogsjaren in alle bezette gebieden voortgezet. Mensen met een handicap behoorden niet tot de übermensch en werden op laffe manier gedood. En hoe is dat nu anno 2018? Zijn mensen met een handicap in onze maatschappij nog welkom? Waarom dan al die preventieve testen? Het willen van een perfecte kind? Omdat leven dat te veel geld zou kosten niet welkom is?

Dan zie ik ons bijzondere meisje dansen aan zee. Wat geniet ik toch van dat vrije en ongedwongene van haar; dat ze zo heerlijk zichzelf is. Daar leer ik nog iedere dag van. In vrijheid jezelf zijn, dat is aan haar wel besteedt, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Zeker niet als je alleen maar gericht bent op het perfecte. De perfecte mens zal namelijk nooit bestaan.

Ik ga dan ook liever voor bijzonder dan voor perfect. Juist ons bijzondere meisje laat zien hoe je in vrijheid jezelf kunt zijn. Door haar is het gewone heel bijzonder en is het bijzondere zo gewoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *