mooi anders

mooi anders

Mooi anders

Anders..
Wat is anders eigenlijk?
Voel jij je wel eens anders?
Kijk jij wel eens naar een ander en denk je dan: zo, die is anders!

Anders is zo anders.

anders loesje (2)

Maar wat is anders eigenlijk?

Wil jij graag anders zijn, jezelf veranderen? Of ben je wel tevreden zoals je bent?

Wil je graag anders zijn dan een ander? Jezelf onderscheiden? Of ben jezelf liever niet zo anders dan een ander en val je liever niet te veel op?

Als ik dan naar mezelf kijk, dan zijn er dagen dat ik het heerlijk vind om “gewoon” te zijn en niet te veel op te vallen en niet zo anders te zijn, dan een ander. Ook zijn er dagen waarop ik mezelf af vraag: “waarom ben ik zo anders?”, dan zou ik graag willen dat ik anders ben. Het helpt mij dan om te denken: “Nee, het is goed zoals ik ben, ook al ben ik anders. Ik hoef niet te veranderen, ik mag anders zijn. Op andere dagen vind ik het juist heerlijk om anders te zijn. Om gewoon wel op te vallen en niet datgene te doen, wat andere wel zouden doen. Om gewoon lekker “anders” te zijn en andere mensen te laten nadenken.

Als ik dan kijk naar mijn jongste dochter met het syndroom van down, ja aan haar zie je, dat zij anders is. Maar zij is gewoon zoals ze is. Ze is goed zoals ze is, ze mag zijn zoals ze is. Waarom laten mensen dan toch vaak merken op de manier waarop ze naar haar en dan naar mij kijken, voelen dat ze “anders” is? De ene dag lukt het me om te denken: “mooi meisje he? Je mag het moois er niet van afkijken hoor! Een andere dag dan raakt het me als ze zo naar haar kijken.

Bij mijn jongste dochter kun je zien, dat ze anders is, maar hoe is het om “anders” te zijn, zonder dat anderen dat aan jouw buitenkant kunnen zien?

Als ik dan kijk naar mijn oudste dochter, die in de ogen van veel mensen ‘gewoon’ is, ook zij is anders. Anders dan haar vriendinnetjes. Ieder kind is anders, ieder kind is uniek.

Als ik dan kijk naar mijn man, hij is anders dan mij. Hij heeft andere talenten dan mij. Ja, als ik dan nadenk over anders, dan is eigenlijk ieder mens anders. Ieder mens is uniek. Ieder mens heeft eigen talenten en eigen tekortkomingen.

Ik kan er wel van genieten dat ieder kind, ieder mens anders is. Anders zou het maar een saaie boel zijn als iedereen gelijk is en niemand anders. Toch doet het soms ook pijn, als mensen kijken, omdat onze jongste dochter anders is. Ik mag steeds meer leren dat dit meer zegt over die ander, dan over onze mooie dame!

Hoe kijk jij aan tegen anders zijn?
Vind je dit moeilijk?
Ben jij liever niet anders dan een ander?
Hoe ervaar jij het anders zijn van je kind?

Ook al ben jij,

of voel jij je “anders”,

of is je kind “anders”.

Jij bent altijd mooi anders!

 

2 gedachten over “mooi anders

  1. Mooi stuk Johanneke. Ik ben vroeger lang gepest door de kinderen op school. Ze vonden dat ik anders was en dat was misschien ook zo. Ik was zeker gevoeliger dan de meesten en dat vond ik helemaal niet fijn. Ik wilde graag gewoon zijn, wat dat ook is. En erbij horen. Nu kijk ik er met andere ogen naar. Net als jij! Geniet van je mooie dochters. Fijn dat ze mooi anders zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *