opkomen voor onze bijzondere dochter

opkomen voor onze bijzondere dochter

Opkomen voor onze bijzondere dochter.

Een aantal jaar geleden had ik een afspraak bij de gynaecoloog vanwege mijn drie miskramen. Ik zag er best tegen op en voelde me onzeker: hoe zal het gesprek gaan? Wat moet ik er van verwachten? Aan de andere kant dacht ik: ik moet er niet teveel van verwachten, want misschien krijg ik wel nooit een antwoord op mijn vraag over de mogelijke reden.

En daar gingen we, samen naar het ziekenhuis. De afspraak was aan het begin van de avond. Het was rustig in de wachtkamer. Een heel verschil met wanneer ik overdag een afspraak heb. Ik vond die stilte wel fijn, zo kon ik me rustig voorbereiden op wat ging komen..

Na een medische uitleg over waardoor een miskraam kan ontstaan, gaf de gynaecoloog aan: “gelukkig heeft u al een gezonde…” Hij kon zijn zin niet afmaken, want ik reageerde verontwaardigd: “We hebben inderdaad twee gezonde dochters!!”

Het gesprek ging verder over mogelijke onderzoeken, zo kwam ook het chromosomen onderzoek aan de orde. “Onze dochter heeft niet de erfelijke variant van het syndroom van down, dus daar kan het wat ons betreft niet mee te maken hebben” was onze reactie als ouders. Waarop de gynaecoloog reageerde met: “Oh, dat is dan pech”

“PECH??? Pardon, u noemt het pech? Dat wij zo’n bijzondere en mooie dochter hebben? Nou zo ervaar ik het absoluut niet, we zijn erg dankbaar en trots op onze mooie dochter. Zij is voor ons juist heel waardevol.”

Lois waardevol aangep

Zo pareerde ik zijn woorden als trotse moeder. Van de onzekerheid vlak voor de afspraak was weinig meer te merken. Maar ja, ze moeten dan ook niet aan een van mijn dochters komen. Nog vol van mijn verontwaardiging postte ik een berichtje op Facebook, waarop ik veel lieve reacties kreeg. Hierdoor voelde ik mij wel gesteund.

Maar toch, ik had niet zo kunnen reageren als Hij niet me meeging. Hij heeft me de kracht er voor gegeven. Hij heeft mijn onzekerheid omgezet in kracht, om daadkrachtige woorden te kunnen spreken. Vlak voordat ik wegging bad ik: Heer gaat U met me mee? En ja, dat heb ik echt mogen ervaren.

Helaas is er op regelmatig negatieve aandacht in de media over kinderen met het syndroom van down en de invoering van de NIPT test in ons land. Als ik kopteksten lees als “was het maar een miskraam” of “een kind met het syndroom van down kost de samenleving 1 tot 2 miljoen” dan maakt me dat verdrietig, verontwaardigd en boos. Net zoals de reactie van de gynaecoloog, die aan geeft dat een kind met het syndroom van “pech” is. Ja, dat raakt me, als moeder, maar ook gewoon als mens.

Ieder mens is waardevol. Je kunt toch niet over een kind zeggen, dat het pech is? Hoe zou jij het vinden als ze over jouw kind zeggen: dat is dan pech, dat kan toch niet? Ieder kind is waardevol!

Het is niet altijd makkelijk met een kind met het syndroom van down, maar met welk ander kind wel? En ja, er zijn soms extra zorgen. Maar dat neemt niet weg, dat ik heel veel geniet van onze mooie en bijzondere dochter.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *