vakantie Denemarken

Denemarken. Een land waar ik vier keer eerder op vakantie ben geweest en goede herinneringen aan heb. Het lijkt me dan ook geweldig om weer eens naar Denemarken op vakantie te gaan. Heerlijk genieten van de rust in de prachtige natuur en samen zijn als gezin. Tegelijk zie ik wel een beetje op tegen de lange autorit; hoe zullen de kids het doen? Ook vraag ik me af hoe ze in Denemarken tegen mijn jongste dochter aan kijken. Ik weet dat er in Denemarken, als blijkt dat een ongeboren kindje het syndroom van Down heeft, in 98% van de gevallen wordt gekozen voor een abortus. Toch wil ik mij daar niet door laten weerhouden. Misschien moeten we juist daarom wel gaan, om hun te laten zien hoe puur en mooi onze dochter is.

Na het een paar maanden te hebben laten rusten, besluiten we last minute alsnog een vakantiehuisje in Denemarken te boeken. Als we de bevestiging opgestuurd krijgen en daarbij de nodige toeristinformatie, krijg ik er echt zin in! Denmark, here we come!

Een goede beslissing, blijkt achteraf, want wat was het genieten in Denemarken. Genieten als onze jongste spruit op haar manier bij aankomst van het vakantiehuisje met een stralend koppie zegt: ‘’Kantie Denemarken, yes!’ Jammer dat ik daar geen filmpje van heb, het klonk zo schattig, de manier waarop ze Denemarken uitsprak met de klemtoon op ‘mar’. Bijzonder ook dat ze juist de naam van dit land zo goed kan uitspreken.

In de week dat wij in Denemarken waren heb ik geen enkel persoon met het syndroom van Down gezien. Al moet ik hier wel een kanttekening bij plaatsen: we zagen überhaupt weinig mensen, omdat we verbleven in een klein dorpje buitenaf. Dus in hoeverre dat echt representatief was…Tijdens een van onze uitstapjes stak de eerste de beste Nederlandse toerist die we tegenkwamen zijn tong op een plagerige manier naar haar uit, ook al was dat misschien goed bedoeld. Bij de Denen had ik daar geen last van, die gaven haar geen (extra) aandacht. Ik weet dan ook niet wat ik liever heb een ‘gekke’ Nederlandse toerist of een afstandelijke Deen.

Gelukkig hoef ik me niet bezig te houden met hoe anderen naar mijn  dochter kijken, maar mag ik elke dag gewoon van haar genieten. Zoals ik ook tijdens de vakantie in Denemarken deed, die ik overigens door haar enthousiast uitgesproken woorden ‘Kantie, Denemarken, Yes’ niet snel zal vergeten.

2 gedachten over “vakantie Denemarken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *