Wanneer naar speciaal onderwijs

Lois is in de periode vanaf de voorjaarsvakantie regelmatig ziek geweest en sneller vermoeid. Waar zal dit toch door komen? Zal ze te veel op haar tenen lopen op school? Is ze overprikkeld? Zijn er te veel prikkels door de grote van de klas? Zal nu dan toch het moment gaan komen dat we de stap gaan maken naar speciaal onderwijs, omdat ze daar kleinere klassen hebben?
Of is het gewoon een periode dat ze veel ziek is, dat is per jaar natuurlijk heel verschillend. Lastig om te bekijken waar het precies door komt.
Pff.. als ik hier over nadenk, dan raakt dit me. Ik vind het moeilijk om daar een goede keuze in te maken. Waar doe je goed aan? Waar zit zij echt op haar plekje en kan zij echt helemaal zichzelf zijn?
Als ik haar op de fiets vraag, vind Lois het leuk om weer naar school te gaan? Reageert ze direct enthousiast, heeel leuk, werken met juf in kamertje.
Als we bij haar klas komen groet ze heel lief de kinderen uit haar klas en noemt ze hun naam. In de klas loopt ze naar juf ‘wat fijn dat je er weer bent Lois, zonder jou is het niet hetzelfde hoor.’ Zo lief die reactie van haar juf, juist nu doet me dat extra goed. Maar toch. Wanneer zal het juiste moment voor haar zijn om de stap naar speciaal onderwijs te maken?

Ik heb altijd gezegd de kleuterjaren zal fijn zijn als ze naar regulier onderwijs zou kunnen, omdat ze zoveel van andere kinderen kan leren en daarna bekijken we het per jaar.

Een tijdje terug had ik een mooi gesprek met moeders die hun kinderen ook op speciaal onderwijs hebben of hadden en zij gaven aan dat ze dat eigenlijk veel eerder hadden moeten doen. Zal dit voor ons ook gelden? Ik weet het niet.

Ik vind het zo lastig, omdat je weet wat je nu hebt, maar niet wat je er straks voor terug krijgt.
In september hebben we oriƫnterende gesprekken op so scholen. Dus eerst maar eens lekker genieten van de vakantie en daarna weer verder kijken.

In de periode dat ik veel over de vraag wanneer naar speciaal onderwijs nadenk, lees ik in een gebed: ‘een portie wijsheid alstublieft! Geef Uw dienaar een opmerkzaam hart.’
Ja Heer, geef me Uw wijsheid en inzicht om een goede keuze te kunnen maken voor Lois. Waar zij mag zijn zoals U haar hebt bedoelt. Stralen en schitteren als Uw koningsdochter!

6 gedachten over “Wanneer naar speciaal onderwijs

 1. Wauw!,Mooi geschreven weer.Voor Lois zal er een zeker een mooie plek zijn.Is het niet op de Sprankel is het elders.Daar komen jullie vast uit.Dat geloof ik.Succes en sterkte met deze keuzes.

 2. Goed dat je dit van je afschrijft. Hier op schrijft.

  Ik heb twee kinderen op speciaal onderwijs gehad (na groep 4).
  Geen spijt van gehad. Ze bloeiden op.
  Waren minder moe.

  Heel veel wijsheid en liefde toegewenst.
  xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *