wereld down dag 2019

wereld down dag 2019

Wereld Down dag

Vandaag heb ik bewust twee verschillende sokken aan, omdat het vandaag 21-3 Wereld down dag is. Twee verschillende sokken om daar mee te laten weten dat iedereen anders is, en er voor uit te komen dat deze diversiteit juist zo mooi is. Bewust, omdat er ook geregeld dagen zijn, dat ik het niet bewust doe, maar omdat ik in de haast geen twee dezelfde sokken kan vinden.

Dit jaar staan we bij Wereld down dag stil bij buitengesloten worden. Er zijn helaas nog veel mensen en kinderen met het syndroom van down die buitengesloten worden. Gelukkig herken ik dit op dit moment niet bij mijn eigen dochter. Dit maakt me wel dankbaar. Ze zit in een leuke klas, waar ze er echt bij hoort en niet buitengesloten wordt. Dit is helaas niet vanzelfsprekend.

In het verleden heb ik ook wel eens andere mensen laatdunkend over haar horen praten ‘die heeft ook een chromosoompje te veel.’ Dit maakte mij als moeder verdrietig, en ik dacht ‘waarom moeten ze zo over haar praten?’ Hoe zou het zijn als ze zo negatief over jouw kind zouden praten? En hoe was dat vroeger voor jou? Was jij iemand die lekker in de groep lag, of voelde jij je een beetje het buitenbeentje? Werd je misschien gepest? Werd jij buitengesloten?

‘ik heb geen down, maar ben een mens van vlees en bloed.’ vertelt Maarten in de belgische serie ‘down the road.’ Mooi om dit te horen van iemand die het syndroom van down heeft. Ja, we zijn gewoon allemaal mensen van vlees en bloed. Laten we daarom stoppen met mensen met down buiten te sluiten en ze het gevoel geven dat ze welkom zijn, gewoon zoals ze zijn.

Ik vier vandaag Wereld Down dag, omdat ik dankbaar ben voor mijn prachtige dochter en alle mensen met het syndroom van down. Zij verdienen het om in het zonnetje gezet te worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *